Hakovan Instagram

Predstavnici kompanije Instagram su objavili da su sajber kriminalci iskoristili ranjivost na jednoj verziji ove aplikacije, koja im je omogućila da ukradu korisničke podatka Instagram korisnika, uključujući i naloge poznatih ličnosti. Stručnjaci kompanije Kaspersky Lab, koji su primijetili ovu ranjivost u utorak, 29. avgusta, obavijestili su Instagram o ovome i podijelili sa njima kratku tehničku analizu ove sajber prijetnje.

Sprovođenje napada je bilo relativno jednostavno za hakere. Iskorišćavajući aplikaciju koja nije ažurirana, napadači su koristili opciju za resetovanje lozinke i zatim „sačuvali“ taj zahtjev pomoću web proxy-ja. Nakon toga su birali žrtvu i slali zahtjev za resetovanje lozinke ka Instagram serverima zajedno sa korisničkim imenom žrtve. Nakon podnošenja zahtjeva, server je hakerima slao JSON odgovor, koji je sadržao lične informacije o žrtvi, uključujući osjetljive podatke kao što su i-mejl adresa i broj telefona.

Hakovani su Britni Spirs, Rijana, Lejdi Gaga, Eli Goulding, Viktorija Bekam, Bijonse, Tejlor Svift, Keti Peri, Adel, Snup Dog, Leonardo Dikaprio, Zek Efron, Čening Tatum, Dejvid i Viktorija Bekam, Ronaldinjo, Zidan, Ema Votson i mnogi drugi.

Instagram je potvrdio napad i rekao da žale zbog ovakve situacije, kao i da ohrabruju ljude da ne koriste objavljene informacije protiv onih kome su ukradene.

Naš savjet je da promijenite svoje lozinke, da za različite aplikacije koristite različite lozinke, kao i da u lozinkama koristite kombinaciju slova, brojeva i znakova. Takođe, ne koristite mejl adresu za više naloga na društvenim mrežama. Najbolja sugestija je imati uvjek ažuriranu aplikaciju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top