Hakerski napadi nanose milionske štete velikim kompanijama | Ekonomist

Hakerski napadi nanose milionske štete velikim kompanijama

Prosječni godišnji troškovi hakerskih napada iznose 7,7 miliona dolara za svjetske kompanije, dok ta brojka u SAD-u iznosi čak 15,4 miliona

Hewlett-Packard i američki Ponemon institut za cyber kriminal sproveli su istraživanje o troškovima hakerskih napada na velike kompanije u SAD-u i svijetu i prema rezultatima tih istraživanja prosječni trošak velikih svjetskih kompanija iznosi 7,7 miliona dolara godišnje. Iako je riječ o velikim ciframa, to je dvostruko manji iznos u odnosu na troškove američkih kompanije te prosječnih troškovi cyber napada na kompanije u SAD-u iznosi čak 15,4 miliona dolara godišnje. Najugroženiji ovakvim napadima su kompanije iz finansijskog i energetskog sektora čiji je prosječni godišnji trošak od cyber napada 13,5, odnosno 12,8 miliona dolara, pri čemu su najopasniji i ‘najskuplji’ napadi koje izvode ‘insideri’ i DDoS napadi (način rušenja internetskih stranica usmjeravanjem velike količine prometa kojeg ne mogu podnijeti).

HP i Ponemon institut za cyber kriminal ovo su istraživanje sproveli nad više od dvije hiljade direktora i zaposlenika u 250 svjetskih kompanija te su došli do očekivanog zaključka kako cyber kriminal utječe na sve industrije na svim tržištima. Dok velike kompanije troše sve više novca na sigurnost i zaštitu od hakera i cyber napada, hakerski troškovi u konstantnom su padu – DDoS napadi jednostavniji su i jeftiniji te je takve alate i informacije o propustima danas jednostavno dijeliti na dark net forumima. Prema podacima sigurnosne kompanije Incapsula, cijena lansiranja DDoS napada smanjena je na samo 38 dolara po satu, dok se šteta koju takvi napadi mogu nanijeti kompanijama procjenjuje na oko 40 hiljada dolara po satu.

Izvor:zimo

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top