Hakeri od informacija sa poslovnih sajtova zaradili ogromne pare | Ekonomist

Hakeri od informacija sa poslovnih sajtova zaradili ogromne pare

Međunarodna mreža hakera i brokera optužena je da je upadima u kompjutere novinskih agencija specijalizovanih za poslovne vijesti zaradila 100 miliona dolara.

Hakeri su čitali vijesti prije njihovog objavljivanja i zatim trgovali tim informacijama na Wall Streetu.

Američke vlasti su saopštile da je to najveća prevara te vrste za koju je podignuta optužnica, po broju učesnika, količini hartija od vrijednosti kojima je nezakonito trgovano i po ostvarenoj zaradi.

Krivične prijave podnijete su protiv devet ljudi u SAD i Ukrajini, a Komisija za hartije od vrijednosti i berze pokrenula je građanski postupak protiv još 23 pojedinca i kompanije iz SAD, Rusije, Ukrajine, Francuske, Malte i Kipra.

Dvojica Ukrajinaca su hakeri, a šestorica optuženih, od kojih petorica iz SAD, su brokeri. Njihov dio zarade bio je 30 miliona dolara.

Predsednica Komisije Meri Džo Vajt izjavila je da ovaj slučaj ilustruje koliko je finansijski svijet izložen opasnosti sajbernapada.

Od 2010. do maja ove godine hakeri su imali pristup više od 150.000 informacija koje je trebalo da objave servisi za poslovne vijesti MarketWired iz Toronta, PR Newswire iz Njujorka i BusinessWire iz San Franciska.

Optuženi su zatim za trgovinu na berzama koristili oko 800 tih vijesti prije nego što su objavljene, nekada i tri dana prije objavljivanja.

Vijesti o zaradi ili druge pozitivne novosti o jednoj komapniji mogu da budu uzrok rasta vrijednosti njenih akcija, dok negativne informacije mogu da dovedu da pada vrijednosti.

Hakerima je bilo plaćeno na osnovu zarade koju su ostvarili brokeri. Za najteže tačke optužnice predviđeno je do 20 godina zatvora.

Izvor:bizlife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top