Haiti: Povećanje cijena goriva dovelo do demonstracija i blokade ulica | Ekonomist

Haiti: Povećanje cijena goriva dovelo do demonstracija i blokade ulica

Demonstranti na Haitiju blokirali su ulice, a mnogi su oštetili ili opljačkali prodavnice koje su već treći dan zatvorene zbog protesta organizovanih usled odluke vlade te države da poveća cijenu goriva.

Građani, mlađe dobi, uglavnnom su učesnici protesta. Oni su blokirali ulice velikim granama i kamenjem, neki su i palili gume, a na nekim mjestima bilo je i zapaljenih automobila, prenosi Rojters. Policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala veliki broj nezadovoljnih.

Američka ambasada upozorila je svoje građane da izbjegavaju prostore gdje su nemiri u prijestonici Port-o-Prensu i izmjene planove za putovanje, budući da je i nekoliko kompanija otkazalo letove.

Premijer Haitija Džek Gi Lafontan objavio je u nedjelju privremenu suspenziju odluke da se udvostruči cijena benzina, dizela i kerozina, i dodao da Vlada najoštrije osuđuje nasilje i vandalizam.

Protesti su počeli u petak, kada je Ministarstvo trgovine i ekonomije najavilo povećanje cijene benzina za 38 odsto i 47 odsto za dizel. Ta odluka je dio dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji od države zahtjeva mjere štednje.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top