I Gvatemala seli svoju ambasadu u Jerusalim | Ekonomist

I Gvatemala seli svoju ambasadu u Jerusalim

Predsjednik Gvatemale Džimi Morales saopštio je da će ta latinoamerička država premjestiti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim. On je na svom službenom fejsbuk nalogu naveo kako je nakon razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Natanjahuom odlučio da gvatemalskom Ministarstvu vanjskih poslova naloži preseljenje diplomatskog predstavništva po uzoru na američku odluku.

Inače, Gvatemala je jedna od devet država koje su prošle sedmice u Ujedinjenim nacijama podržale odluku američkog predsjednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima kao prijestonice Izraela i premještanju američke ambasade. Tada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija, velikom većinom glasova, usvojila neobavezujuću rezoluciju kojom se osuđuje Trampov potez.

Na drugoj strani, osim SAD-a i Gvatemale, još sedam država glasalo je protiv rezolucije, pa je tako ukupno 128 država članica UN-a tražilo povlačenje Trampove odluke, a njih 35 bilo je uzdržano. Od država regiona, Srbija, Slovenija, Albanija, Crna Gora i Makedonija su glasale za rezoluciju, dok su Hrvatska i BiH bile uzdržane. Vanredna sjednica održana je na zahtjev pojedinih arapskih zemalja i zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom. SAD su prethodno uložile veto na takvu rezoluciju.

– Zapamtićemo ovaj dan. Odluku SAD-a ništa neće promijeniti – poručila je nakon glasanja američka američka ambasadorka u UN-u Niki Hejli.

Iako glasanje nije obavezujuće, očekivalo se da će lako dobiti većinu glasova u tijelu koje ima 193 člana.

Komentariši

Top