Guverner Žugić: Strukturna nezaposlenost krucijalni problem

Krucijalni problem crnogorskog tržišta rada je strukturna nezaposlenost, prouzrokovana neusklađenošću tražnje i obrazovnih profila koje obezbjeđuje sistem formalnog obrazovanja, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

On je na međunarodnoj konferenciji u Dubrovniku rekao da su osim toga prisutni problemi sive ekonomije i negativnih demografskih kretanja.

– Iako je prisutan trend rasta broja zaposlenih i snižavanja stope nezaposlenosti, što je potvrda ubrzanog ekonomskog razvoja, Crna Gora se, kao i ostale zemlje okruženja, suočava sa tim izazovima vezanim za tržište rada – kazao je Žugić.

Iz CBCG je saopšteno da su međunarodnu konferenciju na temu Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, organizovali Hrvatska narodna banka i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Glavna tema konferencije odnosila se na ograničenja ekonomskog rasta u zemljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope, kao posljedica demografskih promjena, posebno u oblasti tržišta rada.

– Učesnici konferencije su saglasni u ocjeni da nedostatak vještina, neprilagođenost između ponude i tražnje, starenje i migracioni trendovi predstavljaju izazove za ubrzanje dugoročnog rasta, fiskalnu održivost i životni standard tih zemalja – navodi se u saopštenju.

U nastavku diskusije, razgovarano je o mogućim načinima prevazilaženja prepoznatih problema, kroz definisanje adekvatnih politika koje bi obezbijedile unaprjeđenje stanja na tržištu rada, što bi stvorilo uslove da ljudski kapital i znanje budu osnovni razvojni faktori, odnosno pokretači razvoja ekonomije.

Skupu u Dubrovniku prisustvovali su najviši zvaničnici centralnih banaka i ministarstava finansija i rada zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope, predstavnici MMF-a, Svjetske banke (SB), Evropske komisije (EK) i brojni stručnjaci iz oblasti ljudskih resursa.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top