Guverner Žugić: Crna Gora radi na smanjenju internih rizika

Crnogorski bankarski sektor bilježi kontinuirani pad kamatnih stopa i nivoa loših kredita, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić, i dodao da Crna Gora u kontinuitetu radi na smanjenju internih rizika.

– Eksterni rizici imaju poseban uticaj na male i, posljedično, otvorenije ekonomije kakva je crnogorska – rekao je Žugić u Istanbulu na sastanku Kluba guvernera zemalja regiona centralne Azije, Crnog mora i Balkana.

Iz CBCG je saopšteno da je na skupu, koji je počeo u nedjelju i završava danas, bilo riječi o globalnim ekonomskim i finansijskim izgledima zemalja regiona, sa potencijalnim eksternim rizicima i izazovima, te mehanizmima za njihovo prevazilaženje.

Na sastanku je ocijenjeno da, uprkos rastućem populizmu i protekcionizmu, postoje eksterni izazovi koji se odnose na usporavanje globalnog rasta, zatezanje odnosa u dijelu spoljne trgovine i neizvjesnost izazvanu pronalaženjem rješenja za Brexit.

– U cilju adekvatnog upravljanja tim rizicima, koji mogu imati negativan uticaj na finansijske institucije i tržište, te time i na finansijsku stabilnost, neophodno je obezbijediti nezavisnost centralnih banaka. Nezavisna centralna banka omogućava korišćenje raspoloživih monetarnih instrumenata na efikasan način – konstatovano je na sastanku.

Klub guvernera dva puta godišnje okuplja guvernere i druge visoke zvaničnike iz svijeta monetarne politike i finansija u cilju razmjene mišljenja o aktuelnim temama i daljeg unaprjeđenja međusobne saradnje.

Članstvo u toj prestižnoj organizaciji omogućava CBCG dalje jačanje regionalne saradnje u monetarnoj, finansijskoj i bankarskoj oblasti i uspostavljanje bližih odnosa sa centralnim bankama iz regiona.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top