Guverner Žugić: Cilj moratorijuma je zaštita klijenata

Cilj uvođenja privremene uprave u Atlas i IBM banci bio je zaštita klijenata, a moratorijuma u trajanju od 45 dana najvjerovatnije neće biti produžen, saopštio je danas na pres konferenciji guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.

Kako je ocijenio, banke kroz privremene mjere, imaju elemenata za oporavak.

– Svi deponenti ovih banaka sa nivoom depozita od jednog do 50.000 eura, kojih ima 87.000, su potpuno bezbjedni i biće isplaćeni nakon isteka moratorijuma. Nema mjesta panici – saopštio je Žugić, dodajući da 560 klijenata ima preko 50.000 eura u ove dvije banke.

Pojasnio je i da je cilj privremene uprave isklučivo oporavak banaka i dodao da su u vezi sa ovim slučajem imali konsultacije sa Svjetskom bankom.

– Njihova ocjena je da smo uradili impresivne mjere u ovom slučaju – kazao je Žugić.

On je kazao da ovaj potez neće uticati negativno na druge banke.

– Taj rizik sa makro aspekta je iza nas. Mi smo juče uveli moratorijum. I imaćemo jasan odgovor na sva pitanja i dileme vrlo skoro. Sve zarade i penzije će biti isplaćivane uredno. Sva socijalna davanja takođe, štete po osnovu zdravlja. Napravićemo manju radnu grupu za neke alarmantne situacije. Moratorijum je u najkraćem mogućem vremenu – naveo je Žugić i kazao da rok trajanja moratorijuma vjerovatno neće biti produžen.

_____________________________________________________________________________________________

Izvor: Fos Media

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top