Gubitak Željezare 4,3 miliona eura | Ekonomist

Gubitak Željezare 4,3 miliona eura

Kompanija Tosčelik, koja upravlja nikšićkom Željezarom, prošle godine je napravila minus od 4,3 miliona eura, čime je ukupan gubitak na kraju decembra dostigao 37,8 miliona eura, piše Dan.

Toliki gubitak su turski investitori uspjeli da naprave za šest godina koliko upravljaju nekadašnjom Željezarom.

Oni su imovinu Željezare kupili kroz stečaj za nešto preko 15 miliona eura. Finansijski iskazi za prošlu godinu pokazuju da su prihodi kompanije povećani za preko dva miliona na 21,2 miliona eura, dok su poslovni rashodi smanjeni za 300 hiljada na 22,7 miliona eura.

Prosječan broj zaposlenih u prošloj godini je bio 311, dok je na dan 31. decembar komapnija imala 300 zaposlenih radnika.

Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi su izosili 3,5 miliona i smanjeni su za preko 900 hiljada eura u odnosu na 2017.

Minus u prošloj godini je iznosio 4,3 miliona, što je za 2,7 miliona eura manje nego u 2017.

Minus od 4,3 miliona je jedan od manjih koji je kompanija čiji su vlasnici iz Turske napravili.

Prve godine, 2013, minus je bio 8,4 miliona, naredne godine četiri miliona, pa sedam, zatim šest, u 2017. godini opet sedam i prošle 4,3 miliona, što je sveukupno 37,8 miliona eura.

– Društvo može da bude izloženo rizicima cijena, kreditnim rizicima, rizicima likvidnosti, kao i rizicima novčanih tokova što može da bude uslovljeno padom naplate potraživanja, nemogućnošću plaćanja obaveza, nagomilanim zalihama, rizikom od promjene cijena proizvoda na tržištu – navodi se u izvještaju menadžmenta uz finansijske iskaze.

Kompanija, kako se dodaje, preduzima sve potrebne mjere smanjivanja, odnosno ublažavanja svih rizika.

Toščelik je dio Tosyali grupe.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top