Gubitak Twittera gotovo udvostručen | Ekonomist

Gubitak Twittera gotovo udvostručen

Cijena akcijeTwittera pala je u četvrtak na Wall Streetu više od 12 posto, nakon što je ta društvena mreža obavijestila o gotovo dvostruko većem gubitku u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prema u četvrtak objavljenom poslovnom izvještaju, gubitak Twittera iznosio je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju 167 miliona dolara, dok je godinu dana prije bio 90 miliona. Ta kompanija, inače, nikada nije zabilježila kvartalnu dobit.

Ukupni prihodi Twittera iznosili su u proteklom kvartalu 717 miliona dolara, oko 1 posto više nego godinu dana prije, pri čemu su prihodi od oglašavanja blago pali, na 638 miliona dolara.

To je najsporiji rast kvartalnih prihoda od kada je dionica Twittera uvrštena na Wall Street u novembru 2013. godine. A ukupni gubitak te društvene mreže od 2013. premašio je 1,5 milijardi dolara.

Kako su poslovni rezultati kompanije slabiji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Twittera pala je u četvrtak na Wall Streetu više od 12 posto. Ulagače je zabrinuo i spori rast broja aktivnih mjesečnih korisnika te društvene mreže. U proteklom tromjesečju bilo ih je 319 miliona, samo 4 posto više nego godinu dana prije.

Twitter, koji korisnicima omogućuje slanje poruka od 140 znakova, među najpoznatijim je društvenim mrežama u svijetu, a koriste ga političari, mnoge poznate zvijezde s filmske i muzičke scene, aktivisti…

Međutim, ta kompanija ne uspijeva tako brzo da raste kao Facebook, najveća društvena mreža u svijetu s otprilike 1,86 milijardi korisnika.

Neki su analitičari očekivali da će učestalo objavljivanje poruka novog američkog predsjednika Donalda Trumpa na Twitteru pozitivno uticati na finansijske rezultate te društvene mreže.

No, na konferenciji za medije glavni operativni direktor Twittera Anthony Noto odbacio je ideju da je ‘Trump efekt’ bio ključni faktor rasta broja korisnika. Kazao je da je predsjednik Trump pokazao ‘snagu Twittera’ i proširio svijest o toj usluzi, ali je teško za očekivati da će jedan događaj ili jedna osoba dovesti do neke velike razlike.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top