Gubimo milione zbog političke opstrukcije - Ekonomist

Gubimo milione zbog političke opstrukcije

Premijer Milo Đukanović juče je u Skupštini predložio da Vlada, ukoliko parlament ne želi, donosi odluke o investicijama i tako spriječi odlazak stranih investitora. Izjava Đukanovića i nije iznenađujuća ako uzmemo u obzir činjenicu da je u posljednjih desetak godina naša država zbog raznih opstrukcija ostala uskraćena za projekte vrijedne preko milijardu eura, pišu Vikend novine.

Loša poruka investitorima nije nimalo dobra za našu državu, a to se upravo desilo u Baru gdje se još ne nazire početak gradnje luksuznog kompleksa u naselju Maljevik. Investitor je uplatio opštini 32 miliona za zemljište prije čak osam godina, ali zbog niza problema i izmjena detaljnog urbanističkog plana danas umjesto luksuznog naselja i investicije od 300 miliona na Maljeviku i dalje imamo samo ledinu.

Hladan tuš za Crnu Goru bilo je odustajanje Rojal grupe od investicije na Kraljičinoj plaži između Bara i Budve. Luksuzni kompleks hotela vrijedan 180 miliona eura ostao je san, a razlog za odustajanje poslije dvije godine pregovora u medijima je navedeno navodno kompromitovanja te kompanije, same kraljevske porodice i UAE od strane pojedinih visokih funkcionera i medija u Crnoj Gori.

Međutim, ovo je samo jedan od nekoliko primjera gdje je država morala drugačije da reaguje i da sve učini da zadrži investitore koji su planirali u Crnu Goru da ulože stotine miliona eura i da doprinesu razvoju naše ekonomije.

Projekat na Valdanosu u Ulcinju, vrijedan 220 miliona eura propao je, a kompanija Kjubus luks je odustala od investicije jer je Vlada tražila dostavljanje garancija iako to prvobitno nije bilo predviđeno tenderom. U najjužnijem crnogorskom gradu propao je i projekat kompanije Star of Montenegro, koja je odustala od izgradnje novog objekta na temeljima srušeno g hotela J adran. Propala je investicija od skoro 50 miliona eura.

Izvor CDM
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top