Guardian: Jaz nije neizbježan, niti je prirodan | Ekonomist

Guardian: Jaz nije neizbježan, niti je prirodan

Svijet je skrojen po meri najbogatijih, a uz svesrdnu pomoć neukih i “poslušnih” ekonomista i zahvaljujući neolibralizmu, kao pogonskom gorivu rasta nejednakosti, piše londonski Guardian.

“Nejednakost nije neizbježna, ona je stvorena. Tako je jedan procenat najbogatijih preuzeo svijet”, naslov je komentara kolumniste Guardiana Suzanne Moore, objavljenog na stranicama najuglednijeg britanskog dnevnog lista.

“Većina nas, uključujući i mene, ekonomski smo neuki. Ekonomska klima predstavlja nam se kao sila prirode, poput vremenskih nepogoda koje nije moguće kontrolisati. Šteta je što se planeta zagrijava, šteta je što se bogati dodatno bogate.”

Ali, te pojave su rezultat ljudskog djelovanja i nisu uopšte neizbježne. Štaviše, postoje namjerni i sistemski razlozi pojave nejednakosti, piše Moore, osvrćući se na istraživanje Oxfama, prema kojem će iduće godine jedan odsto najbogatijih kontrolisati više od polovine globalnog bogatstva.

Najbogatiji dio svjetske populacije, tvrdi kolumnistkinja Guardiana, aktivno radi na sprječavanju redistribucije bogatstva, a zamršeni poreski zakoni im to olakšavaju. U tome imaju svesrdnu pomoć, tvrdi Moore, i mnogih mainstream ekonomista, koji uopšte ne dovode u pitanje uzroke rastuće nejednakosti.

“Taj argument se sada urušava”, tvrdi Moore koja ekonomiste koji uporno brane neodbranjivo opisuje kao “kućne ljubimce” najbogatije kaste.

Njihova objašnjenja da su svi ultra-bogati preduzetnici nevjerovatno talentovani i sve su stekli samo zahvaljujući sopstvenom radu i sposobnostima više jednostavno ne drže vodu, tvrdi Moore, navodeći primjer međunarodnih bankarskih kuća koje svoje direktore i dalje nagrađuju milionskim bonusima, uprkos činjenici da su ti isti direktori direktno uzrokovali veliku recesiju koja je započela 2008. godine.

Međunarodne finansije čini hrpa promjenljivih tipova koji u osnovi sami sebe jednostavno plaćaju duplo više nego prije deset godina. “Oni možda imaju potrebu da za sebe misle da su posebni, ali mi to ne moramo činiti”, piše Moore, a prenosi Index.

“Kada govorimo o neoliberalizmu, govorimo upravo o pogonskom gorivu nejednakosti koje je omogućilo dominaciju jednog procenta najbogatijih.”

To je zapravo faza kapitalizma u kojoj su finansijska tržišta deregulisana, javne usluge privatizovane, socijalni sistemi uništeni, zakoni koji štite radnike ukinuti, a sindikati odbačeni kao neprijatelji, tvrdi kolumnista Guardiana.

 

Izvor: Index
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top