GSMA: Više od pet milijardi korisnika mobilnih telefona u svijetu | Ekonomist

GSMA: Više od pet milijardi korisnika mobilnih telefona u svijetu

Do sredine ove godine broj korisnika mobilnih telefona u svijetu preći će brojku od pet milijardi, navodi se u danas objavljenoj studiji Svjetskog udruženja mobilnih operatora – GSMA.

Sa rastom stanovništva u Aziji, a posebno u Indiji, broj korisnika mobilnih telefona, koji je prije godinu dana iznosio 4,8 milijardi ljudi, trebalo bi da dostigne 5,7 milijardi, odnosno tri četvrtine svjetske populacije do 2020. godine, prenosi agencija AFP.

Azija će u ukupnom rastu broja korisnika učestvovati sa gotovo polovinom, prema izvještaju GSMA pod nazivom “Mobilna ekonomija”, pri čemu će samo Indija dobiti oko 310 miliona novih pretplatnika u naredne tri godine.

Studija je takođe pokazala trend većeg korišćenja mobilnih širokopojasnih mreža i pametnih telefona, ističući rastući doprinos mobilne industrije ekonomskoj aktivnosti i društvenom razvoju.

Mats Grenrid, generalni direktor GSMA, naveo je da su u globalne mreže investirane hiljade milijardi dolara od 2010. godine.

Sektor telekomunikacija je prošle godine, kako je rekao, imao udio od 4,4 odsto u svjetskom bruto domaćem proizvodu (BDP) u iznosu od 3.300 milijardi dolara, a predviđa se da će do 2020. taj udio porasti na 4,9 posto, što je ekvivalentno ekonomskoj vrijednost 4.200 milijardi dolara.

U izvještaju se navodi da je u mobilnom ekosistemu prošle godine radilo 28,5 miliona ljudi, direktno ili indirektno, a ta brojka će, kako se procjenjuje, porasti na 30,9 miliona do 2020.

Dodaje se da će doprinos tog sektora u poreskim prihodima iznositi 500 milijardi dolara do 2020. godine, u odnosu na 450 milijardi dolara prošle godine, ne računajući prihode od velikog broja aukcija u vrijednosti od gotovo 19 milijardi dolara lani.

Procjenjuje se da će operatori investirati još 700 milijardi dolara do 2020, kada će povezivanje na 5G mrežu omogućiti još brži prenos podataka.

Uoči puštanja 5G mreže, za koju se predviđa da će omogućiti pretplatnicima da skinu film u punom HD formatu za manje od jedne sekunde, 4G mreža postaje ustaljeni standard, sa predviđenim rastom tržišne penetracije sa sadašnjih 21 posto na 41 procenat do 2020.

U GSMA su naveli da je prošle godine zabilježeno pokretanje 580 4G mreža u 188 zemalja koje pokrivaju 60 odsto svjetske populacije.

Organizacija dodaje da 55 posto ukupnih konekcija sada radi na širokopojasnim mobilnim mrežama (3G / 4G), a prognozira se da će taj udio iznositi gotovo tri četvrtine konekcija do 2020. godine, prenosi agencija AFP.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top