Grupa 20 izostavila obećanje o suprotstavljanju protekcionizmu | Ekonomist

Grupa 20 izostavila obećanje o suprotstavljanju protekcionizmu

Na kraju dvodnevnog sastanka u njemačkom gradu Baden-Badenu, ministri finansija i guverneri centralnih banaka Grupe 20 industrijski najrazvijenih zemalja (G20) izdali su saopštenje, u kojem su zemlje pozvane da se odupru svim oblicima protekcionizma, uključujući carine i pravila kojima se domaće kompanije štite od stranih konkurenata.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin je izjavio da vjeruju u slobodnu trgovinu i da, kao jedan od najvećih trgovinskih partnera na svijetu ipake žele da preispiitaju određene sporazume. Trgovinski sporazumi treba da omoguće situaciju u kojoj su svi pobjednici, i on je rekao da će američka administracija ispitati odnose gdje su SAD kupovale više nego što su mogle da prodaju svom partneru.

Njemačka, domaćin sastanka G20, izostavila je obećanje protiv protekcionizma u prvim nacrtima prije sastanka, u nadi da neće naljutiti SAD i našla alternativno rješenje kojim će takođe podržati slobodnu trgovinu. Ali nije postignut dogovor da se takav jezik unese u zajedničko saopštenje.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble negirao je da zvaničnici nisu uspjeli da nađu zajednički jezik. „Potpuno je jasno da nismo za protekcionizam. Ali nije bilo jasno šta jedni ili drugi podrazumijevaju pod tim“, rekao je Šojble.

Kina i evropske zemlje su se na sastanku zalagale za snažniju afirmaciju prekogranične trgovine bez carina i prepreka. Kanada je imala umjeren pristup, zalažući se za saopštenje kojim će se podržati slobodna trgovina, ali nije zauzela stav o posebnoj formulaciji saopštenja.

 

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top