Greške koje se prave prilikom podizanaj kredita | Ekonomist

Greške koje se prave prilikom podizanaj kredita

Svaki preduzetnik, ako želi da dobije kredit u banci, mora se dobro pripremiti za taj dugoročni proces. Vrijeme će se poprilično skratiti ako se dobro pripremi. Navodimo šest grešaka koje su najčešći razlog za odbijanje kredita. Ne činite ih.

1. Nerealne stope rasta
Kopmanija se u predstavljanju budućeg poslovanja koristi prosječnom stopom rasta zabilježenom nekoliko godina unazad, a ona je prilično visoka. Tada banka u svojim projekcijama umanjuje dostavljene stope rasta zbog, primjera radi, promijenjenih okolnosti (konkurencija, recesijska kretanja i sl.) i odluku o kreditu i njegovom iznosu donosi na temelju vlastitih projekcija. Praksa je da se predmet ponovno analizira zbog redovng godišnjeg reodobrenja, pa se tada često pokaže da je i bankin skepticizam prema optimističnim projekcijama bio realan i opravdan.

2. Netransparentnost
Neki od primjera za odbijanje kreditnog zahtjeva jesu netransparentni finansijski izvještaji, nepostojanje istorije ili iskustva poslovanja vlasnika (u branši ili uopšte), nedostatak vlastitog udjela vlasnika ili vlastitih kolaterala, preoptimistični poslovni planovi (neobjektivno prikazani budući prihodi društva, izostavljeni troškovi, koncentracija na jednog kupca kroz dobavljača) i slično.

3. Nedovoljna kreditna sposobnost
Kad razmatra zahtjev za kredit, banka utvrđuje bonitet klijenta te instrument osiguranja. Preduzetniku se može odbiti kredit ako je postojeće odnosno očekivano poslovanje nedovoljno za uredno servisiranje zaduženja, što se zaključuje na temelju analize klijentovog sadašnjeg i očekivanog finansijskog položaja i sagledavanja situacije na tržištu na kojem klijent radi.

4. Neprihvatljiv profil klijenta s aspekta kreditnog rizika
Razlog za odbijanje kredita može biti i neurednost odnosno kašnjenje u otplati postojećih zaduženja (u slučaju kad nije riječ o reprogramu duga).

5. Pogrešni instrumenti osiguranja
Instrumenti osiguranja koje nije moguće iskoristiti za zalog po kreditu, koji su nedovoljni odnosno neadekvatni, posebno u slučajevima kada je riječ o nelegalizovanim objektima, zabilježkama na nekretninama, neadekvatnoj starosti procjene vrijednosti nekretnina, mogu biti razlog za odbijenicu.

6. Manjkava dokumentacija
Nema kredita ako klijent nije uspio u cijelosti da prikupiti svu dokumentaciju.

7. Sumnjiva prijava
Sumnja na pokušaj prevare dovoljan je razlog za odbijanje kreditnog zahtijeva, ako ne i za zatvor. Tamo bi se moglo završiti, primjera radi, zbog predaje krivotvorenih dokumenata, ukradenih isprava i slično.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top