Grčku može spasiti jedino kvalitetna reforma | Ekonomist

Grčku može spasiti jedino kvalitetna reforma

 Potpredsjednik Evropske komisije zadužen za evro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis ne isključuje mogućnost izlaska Grčke iz evrozone, dok povjerenik za ekonomska i finansijska pitanja Pierre Moscovici kaže da bi to bila strašna greška.

– To nije naš cilj i naša namjera, ali ako se ponovno ne uspostavi povjerenje i ako nema vjerodostojnog reformskog paketa, izlazak Grčke se ne može isključiti, rekao je Dombrovskis prije početka sastanka ministara finansija evrozone, posvećenog Grčkoj.

Mediji javljaju kako će o Grčkoj razgovorati i premijeri država evrozone na vanrednom samitu. Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker snažno se u utorak izjasnio protiv izlaska Grčke iz evrozone. Poručio je da se od samita evrozone treba očekivati otvaranje puta za rješenje, ali ne i rješenje.

– Jasno je da je Grčka suočena s velikim i hitnim izazovima. Početkom godine nazirao se oporavak privrede, a sada je to poništeno. Potrebna je jasna strategija o tome kako Grčka može da izađe iz krize, kaže Dombrovskis.

Potpuno suprotno mišljenje od Dombrovskisa ima drugi član Komisije, povjerenik Pierre Moscovici koji smatra da bi “Grexit (izlazak Grčke iz eurozone) bio bi strašna greška, kolektivni poraz”.

Obojica ističu da je sada na grčkoj strani da ponudi konkretne prijedloge kako dalje pošto je na referendumu u Grčkoj odbijen prijedlog koji je bio prihvatljiv za ostalih 18 zemalja evrozone.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top