Grčkoj treba dogovor s kreditorima | Ekonomist

Grčkoj treba dogovor s kreditorima

Prinosi na grčke državne obveznice su porasli zbog sve veće zabrinutosti u pogledu nemogućnosti Grčke da otplati buduća dugovanja Međunarodnom monetarnom fondu.

Kamate na dvogodišnje hartije od vrijednosti porasle su na 23,5 odsto, dok je glavni indeks Atinske berze oslabio skoro dva odsto, javlja američka agencija Asošiejted pres (AP).

Ministar ekonomije Španije Luis de Gindos izjavio je da je optimističan da će sporazum između Grčke i njenih kreditora biti postignut u narednim danima, napominjući da mu nije poznato da postoji alternativni plan za slučaj da pregovori Atine i kreditora ne budu uspješni.

De Gindos je poručio da Grčkoj ne ostaje mnogo vremena i da je sporazum sa kreditorima imperativ, s obzirom na finansijske teškoće sa kojima se ta zemlja suočava, prenosi agencija Frans pres.

Ministar je naveo da Atina mora da predstavi sveobuhvatnu listu reformi, koja će podstaći privredni rast i biti osnova za dogovor sa kreditorima i otključavanje preostale tranše kredita spasa u vrijednosti od 7,2 milijarde eura. De Gindos je dodao da mu nije poznato da postoji alternativni plan za slučaj da pregovori Atine i kreditora ne budu uspješni.

Cilj Grčke je da sa svojim međunarodnim kreditorima postigne sporazum koji će joj omogućiti da se “vrati na pravi put”, a ne brzopleti dogovor koji bi joj omogućio isplatu sljedeće tranše kredita pomoći, rekao je prošle nedjelje grčki ministar finansija Janis Varufakis, koji se osvrnuo i na pitanje potencijalnog izlaska Grčke iz eurozone i povratak na nacionalnu valutu, rekavši da bi to bio povratak u neolitsko doba.

Krajnji rok za postizanje sporazuma je kraj juna, kada Atini ističe postojeći program pomoći. Finansije Grčke su trenutno u izuzetno lošem stanju, pa je u jednom trenutku čak bila primorana da traži pomoć od javnih entiteta.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top