Grčkoj postavljen ultimatum | Ekonomist

Grčkoj postavljen ultimatum

 

Atina — Eurozona je dala rok Grčkoj od svega šest radnih dana da dostavi izmijenjenu listu reformi kako bi se postigao dogovor o novom paketu pomoći.

Da je Grčkoj postavljen ultimatum objavio je grčki list Katimerini u danu kada je Grčka isplatila Međunarodnom monetarnom fondu oko 450 miliona eura dospjlog duga. “Ultimatum od šest radnih dana dat je Grčkoj kako bi predstavila reforme prihvatljive kreditorima”, navodi list.

Zamjenik ministra finansija eurozone želi da dogovor o zajmu od 7,2 milijarde eura bude postignut na vrijeme za sastanak Evrogrupe 24. aprila, piše grčki list Katimerini, prenosi Rojters.

Atina je podnijela listu reformi na 26 strana, ali kreditori EU i MMF-a smatraju da je ona suviše optimistična u projekcijama prihoda i da izostavlja ključna pitanja penzija i tržišta rada, koja su najosjetljivija za Ciprasovu ljevičarsku partiju Sirizu.

Grčka je danas isplatila MMF-u oko 450 miliona eura dospjelog duga, što je obećala da će učiniti u roku, uprkos teškoj finansijskoj krizi. Međunarodna zajednica je sumnjala da će Atina biti u stanju da danas vrati dug, što je izazvalo strahove da će Grčka utonuti u nelikvidnost i da će potom morati da napusti eurozonu. Grčki zvaničnici su ove sedmice uvjeravali da će otplatiti ratu duga, kao i da će ispuniti sve druge finansijske obaveze, uključujući isplatu plata i penzija.

Grčka je od zemalja EU i MMF dobila pomoć od 240 milijardi eura kako bi izbjegla bankrot, a od avgusta nije primila nikavu novčanu pomoć.

Vlasti se nadaju da će uskoro dobiti posljednju tranšu kredita od 7,2 milijardi eura i da bi odluka o tome mogla biti donijeta na sastanku ministara zemalja eurozone 24. aprila u Letoniji.

Atina je u februaru uspjela da dobije četvoromjesecno produženje paketa kreditne podrške, pod uslovom da sprovede ekonomske reforme.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top