Grčki bankarski sistem bi mogao kolabirati

Grčki parlament je nakon burne rasprave noćas ipak prihvatio sporazum s međunarodnim povjeriocima, koji omogućuje nastavak pregovora o novom programu pomoći, ali to je tek prvi korak u dugom procesu spašavanja ekonomije najzaduženije članice Evropske unije.

Grčke banke i dalje su zatvorene, a putem bankomata isplaćuju se ograničeni iznosi od 60 evra dnevno. Očekuje se da bi Grčka trebala dobiti prevremeni program finansiranja putem Evropskog finansijskog stabilizacionog mehanizma, kako bi ostala “iznad površine”. Naime, 20. jula na naplatu stiže dug prema Evropskoj centralnoj banci, a u slučaju da propusti i tu uplatu, nakon što nisu platili ratu duga prema Međunarodnom monetarnom fondu, pitanje je hoće li ECB produžiti finansijsku pomoć za održanje likvidnosti grčkim banaka. Ako se ta pomoć ukine, grčki bankarski sistem potpuno će kolabirati.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble rekao je da će se problem Grčke teško riješiti bez otpisa dijela duga, ali isto tako, smatra da je takav potez nespojiv s ostankom u evrozoni, te da bi privremeno napuštanje evra “vjerovatno bila najbolja opcija”.

“Otvorićemo pregovore, uložićemo svaki napor, ali moramo da se držimo pravila, jer je Evropa zasnovana na principima demokratije i vladavine prava”, rekao je Schaeuble, koji je zauzimao tvrd stav u pregovorima o grčkoj krizi.

Izvor: Index.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top