Grčke banke povećale kamate kako bi privukle štediše | Ekonomist

Grčke banke povećale kamate kako bi privukle štediše

Grčke banke su počele da nude više kamatne stope kako bi iznova privukle više milijardi eura koje su štediše povukle prošle godine, i da bi umanjile probleme sa likvidnošću posle blagog ublažavanja kontrole kapitala, javlja agencija Rojters.

Od novembra 2014. godine, Grci su povukli preko 40 milijardi eura iz banaka usljed straha od izlaska Grčke iz evrozone, navodi britanska agencija, podsećajući da su u junu prošle godine uvedene kontrole kapitala.

Lišavanje banaka likvidnosti ih je primoralo da se okrenu pozajmicama centralne banke kako bi nadomjestile manjak.

Najveći dio novca povučenog iz banaka, „položen“ je u slamarice ili u sefove, dok je manji deo poslat u inostranstvo.

Kako podsjeća Rojters, grčka vlada je prošlog mieseca ukinula izvjesna ograničenja, a štedišama je omogućeno podizanje cjelokupnog iznosa depozita.

U nastojanju da privuku novac iz slamarica, grčke banke su počele da nude više kamatne stope, plaćajući do pola procentnih poena više nego što se može zaraditi po postojećim oročenim depozitima.

Nudimo kamatu od 1,3 odsto na depozit oročen na šest mjeseci, što je više u odnosu na kamatu od 0,8 odsto koliko važi za aktuelne depozite oročene na isti vremenski rok“, izjavila je računovođa Alfa banke, Vasiliki Balaska.

U junu je, prema podacima grčke centralne banke, u opticaju bilo 47 milijardi eura novca, što je za oko 17 milijardi eura više u odnosu na kraj 2014. godine.

Druga grčka banka, Eurobanka, nudi slične kamatne stope na depozite oročene na tri i šest mjeseci, navodi britanski Rojters.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top