Grčka zvanično zatražila novi kredit od MMF-a

Grčki ministar finansija Euklid Cakalatos zvanično je zatražio novu novčanu pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), saopšteno je u Atini.

Cakalotos je taj zahtijev uputio još 13. jula na jednom sastanku Evrogrupe, javila je agencija Frans pres.

“Želimo da vas obavijestimo da tražimo novi kredit”, navodi se u zahtjevu grčke vlade koja je ranije saopštila da može bez pomoći MMF-a, jer se ta svjetska finansijska institucija zalaže za stroge mjere štednje.

Evropska komisija saopštila je da se predstavnici grčkih kreditora (MMF, Evropska komisija (EU) i Evropska centralna banka (ECB) očekuju “ovih dana” u Atini na razgovorima s grčkim vlastima.

Izvori bliski vlastima u Atini naveli su ranije danas da su razgovori predviđeni u petak odloženi iz tehničkih razloga.

Agencija AP je javila da se pregovori očekuju u ponedjeljak.

Grčki parlament usvojio je u srijedu uveče i drugi paket reformi koje zahtijevaju povjerioci kao preduslov za početak pregovora o novom višegodišnjem paketu kreditne pomoći.

Usvajanje tih mjera je značilo da mogu početi pregovori o finalizaciji trećeg paketa kreditne pomoći Grčkoj, od najmanje 80 milijardi evra tokom tri godine, koji je u pregovorima s EU i MMF-om prihvaćen u načelu.

Očekuje se da bi ova pomoć mogla da se usvoji do 20. avgusta kada joj dospijeva naplata dugova od preko tri milijardi evra.

Tokom rasprave o novim mjerama ispred parlamenta su hiljade ljudi protestovale, a u jednom trenutku su izbili i sukobi kada su demonstranti gađali policiju “molotovljevim koktelima”.

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top