Grčka traži 6 mjeseci od eurozone

Grčka traži 6 mjeseci od eurozone

Grčka je od eurozone zatražila produženje finansiranja za šest mjeseci, ali uz drukčije uslove od onih koji prate postojeći međunarodni program pomoći koji ističe 28. februara.

Tačnije, Atina je zatražila produženje “Glavnog sporazuma o finansijskoj pomoći”, rekao je zvaničnik grčke vlade.
Međutim, takvo produženje finansiranja znači da bi se uslovi po kojima bi se novac isplaćivao razlikovali od dosadašnjih, navodi Reuters.

Međunarodni program pomoći Grčkoj ističe 28. februara, a program prate stroge mjere štednje koje vlada ljevičarskog premijera Alexisa Tsiprasa više ne želi.

Tsipras želi da prelaznim aranžmanom pokrije finansijske potrebe zemlje, koja bi uskoro mogla ostati bez novca, dok ne pripremi cjelovit program reformi za ekonomski oporavak.

Predsjednik eurogrupe, foruma ministara finansija eurozone, Jeroen Dijsselbloem potvrdio je na Twitteru da je primio grčki zahtjev da se finansiranje produži za šest mjeseci, ne ulazeći u pojedinosti njegovog sadržaja.

Zahtjev će biti razmotren tokom poslijepodneva na sastanku visokih zvaničnika eurozone u Briselu. Ministri finansija eurozone razgovaraće o Grčkoj u petak, ako ocijene da je grčki zahtjev valjan. Njemačka i druge članice eurozone protive se produženju pomoći Grčkoj bez sprovođenja reformi.

 

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top