Grčka se nalazi u "zagrljaju" Kine | Ekonomist

Grčka se nalazi u “zagrljaju” Kine

Kina je najambiciozniji geopolitički partner Grčke i to predstavlja veliku brigu za Evropsku uniju, piše “Njujork tajms”.

Kina je iskoristila vrijeme koje je EU provela pritiskajući vlasti u Atini da Grčkoj ponudi mnoštvo investicija od kojih su neke već počele da se isplaćuju, ne samo ekonomski, već i politički, ocjenjuje njujorški list. Investicije u Grčkoj omogućile su Kini dobro političko i ekonomsko stajalište i mogućnost širenja svojih poduhvata u drugim djelovima Evrope.  Može se reći da Kinezi postaju sve snažniji strani “igrač” u Grčkoj, što se može posmatrati kao rezultat usresredjenosti i strpljive diplomatije.

Kineska brodska kompanija (COSCO), kompanija u državnom vlasništvu, 2016. godine preuzela je većinski dio grčke luke Pirej. Vlada u Pekingu smatra Pirej glavnom kapijom za kineski izvoz u južnu, istočnu i centralnu Evropu, ali i glavnim centrom za prekomorski transport preko i oko Sredozemnog mora.

Kina želi da Pirej ima ključnu ulogu u velikom infrastrukturnom projektu “Jedan pojas, jedan put” – novom putu svile u Evropi, navodi američki list.

Dok je Njemačka tretirala Grčku kao “delikventa” u Evrozoni, Kina je postala njihov najpouzdaniji prijatelj.

“Dok su se Evropljani ponašali prema Grčkoj kao srednjovekovne pijavice, Kinezi su nastavljali da donose novac”, rekao je član Sirize i poslanik u grčkom parlamentu Konstans Douzinas.

Vlasti u Atini insistiraju da se, uprkos pozamašnim kineskim investicijama, poistovećuju i ostaju lojalni Briselu. Ipak ovo je trvdnja u koju mnogi evropski zvaničnici više nisu sigurni, navodi američki list.


 

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top