Grčka ponovo za pregovaračkim stolom sa EU i MMF | Ekonomist

Grčka ponovo za pregovaračkim stolom sa EU i MMF

Zvaničnici Grčke vratili su se danas u Atini ponovo za pregovarački sto sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom kako bi postigli dogovor koji će omogućiti isplatu daljih finansijskih sredstava toj zemlji iz međunarodnog paketa pomoći.

 Pregovori između grčkih zvaničnika i predstavnika kreditora s ciljem deblokade isplate novih finansijskih sredstava su obnovljeni jutros u Atini”, saopštilo je grčko Ministarstvo finansija.

Posle dugog prekida u pregovorima zbog nesuglasica između EU i MMF povodom pitanja ublažavanja tereta duga i budžetskih ciljeva Grčke, taj zastoj je konačno prekinut prošle nedjelje u Briselu kopromisnim dogovorom koji je zvanična Atina nazvala “časnim”.

Evropljani su,  već dugo u sukobu sa MMF-om zbog zahtjeva tog kreditora da se Atini ublaže budžetski ciljevi i da joj se umanji dio dugovanja.

Naime, MMF smatra da su budžetski ciljevi koje Evropljani traže od Grčke isuviše ambiciozni.

Zvaničnoj Atini je neophodna nova tranša kredita kako bi pokrila sedam milijardi eura obaveza koje dospijevaju na naplatu u julu ili će u suprotnom ući u docnju po osnovu neizmirenih dugovanja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top