Grčka otplatila prvu tranšu kamate MMFu | Ekonomist

Grčka otplatila prvu tranšu kamate MMFu

Atina je uspjela da otplati manju kamatu od dvije, čija ukupna vrijednost doseže gotovo milijardu eura.

Grčka je u srijedu otplatila kamate vrijedne 200 miliona eura Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), što je prva od dvije tranše kamata koje Atina treba da otplati do sredine mjeseca, saopštilo je grčko Ministarstvo finansija.

Atina je uspjela da otplati manju kamatu od dvije, čija ukupna vrijednost doseže gotovo milijardu eura, uprkos neuspjehu da s međunarodnim kreditorima (EU i MMF) postigne sporazum o reformama koji bi otključao tranšu kredita pomoći vrijednu 7,2 milijarde eura, prenosi AFP.

Grčki zvaničnici odbacuju spekulacije da Vlada u Atini neće prikupiti dovoljno novca da otplati 750 miliona eura kamata MMF-u, koje na naplatu dospijevaju 12. maja.

Nezabilježen potez

Izvori iz Atene su za AFP rekli da Grčka planira da u razdoblju od 8. do 15. maja prodajom obveznica pribavi 2,8 milijarde eura.

Pozivajući se na “izuzetno hitne i nepredviđene potrebe” za novčanim sredstvima, Vlada u Atini je prošlog mjeseca izdala dekret kojim se od državnih entiteta, poput nacionalne opere, nacionalne galerije umjetnosti, pa čak bolnica i vrtića, zahtijeva da svoje novčane rezerve prebace u centralnu banku. Procjene su da bi ovakav potez mogao donijeti u državnu blagajnu oko 2,5 milijardi eura.

Najnoviji potez grčkih vlasti, nezabilježen u istoriji te zemlje, je posljednji pokazatelj da službena Atina ubrzano ostaje bez sredstava, u vrijeme pregovora o ekonomskim reformama koje će zadovoljiti međunarodne kreditore, konstatuje AFP.

Međutim, do postizanja dogovora s kreditorima, Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU-a i MMF-a.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top