Grčka nema prese za štampanje drahmi

Grčki ministar finansija Janis Varufakis poručuje da Grčka više nema prese za štampanje drahmi.

Sa porastom spekulacija da će Grčka biti primorana da izađe iz eurozone i da će morati da štampa sopstvene novčanice posle referenduma, zakazanog za 5. jul, grčki ministar finansija Janis Varufakis poručuje da Grčka više nema prese za štampanje drahmi.

“Nemamo kapacitet. U 2000. godini, godinu dana prije pridruživanja Grčke eurozoni, jedna od stvari koju smo morali da uradimo je bila da se riješimo svih naših štamparskih presa kako bismo uvjerili evropski blok da je ulazak u monetarnu uniju nepovratan proces”, izjavio je Varufakis za australijski radio ABC.  “Uništili smo sve štamparske prese, više ih nemamo”, poručio je Varufakis.

Vlada u Atini je za ovu nedelju, 5. jul, sazvala referendum, na kom će se građani izjasniti da li prihvataju predlog kreditora za spasavanje Grčke.

“Ukoliko na referendumu ovog vikenda Grci masovno zaokruže “DA”, grčka ljevičarska vlada može da podnese ostavku”, rekao je za australijski radio Varufakis i “Blumbergu” najavio da će on to u slučaju takvog ishoda svakako uraditi.

Na pitanje novinara da li će vlada u Atini podnijeti ostavku u slučaju da opcija “DA” odnese pobedu, Varufakis je rekao: “Da, mislim da bi to bilo ispravno, ali ćemo to učiniti u duhu saradnje sa svakom vladom koja bi nas naslijedila.”

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top