Grčka neće moći otplatiti dug bez pomoći Evrope

Grčka neće moći otplatiti dug bez pomoći Evrope

Grčki premijer Aleksis Cipras upozorio je njemačku kancelarku Angelu Merkel kako Grčka ‘u nadolazećim nedjeljama neće moći ispuniti svoje dužničke obaveze bez finansijske pomoći Evropske unije’.

Upozorenje je kancelarki Merkel stiglo u pismu datiranom na 15. mart. U pismu Cipras upozorava kako će grčka vlada biti prisiljena da bira između otplate dijela dugovanja (primarno MMF-u) i izdataka za socijalna davanja. Obrušio se i na Europsku centralnu banku te čelnike eurozone zbog nametnutih ograničenja vezanih uz kratkoročnu financijsku pomoć. Naime, EU odbija isplatiti Grčkoj finansijsku pomoć ukoliko Grčka ne usvoji nove ekonomske reforme. Riječ je o iznosu od 7,2 milijarde eura.

Cipras je dodao i kako su mjere štednje u Grčkoj izazvale humanitarnu krizu, siromaštvo i masovnu nezaposlenost. Naveo je i kako bi izostanak pomoći mogao dovesti do znatno većih problema, ne samo u Grčkoj, već i na nivou Evropske unije.

Napetost u odnosima Grčke i Njemačke traje već nedjeljama. Njemačka insistira na mjerama štednje, odnosno ograničenju potrošnje i reformama, a Grčka pred Njemačku iznosi zahtjeve za isplatom ratne reparacije u iznosu od 162 milijarde eura, vezano uz nacističku okupaciju. Situaciju je dodatno zakomplikovala medijski iskonstruisana afera ‘srednji prst’, koja se ‘prišila’ grčkom ministru finansija, Yanisu Varoufakisu.

Cipras i Merkel će se danas sastati u Berlinu. Merkel je izjavila kako se veseli sastanku:

– Imaćemo vremena za detaljan razgovor, a možda i za prepirku. – zaključila je.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top