Grčka namjerava da otplati sva dugovanja | Ekonomist

Grčka namjerava da otplati sva dugovanja

Grčka namjerava da otplati sva svoja dugovanja, rekao je grčki ministar finansija, Janis Varufakis, na pitanje da li će sjutra biti vraćena tranša duga MMF.

“Kao ministar finansija, ne mogu da dam drugi odgovor na to pitanje osim da je državi uvijek cilj da vrati dugovanja svim svojim kreditorima”, rekao je Varufakis za grčki radio, a prenio je Rojters.

Grčka ovog mjeseca, kroz četiri tranše, treba da vrati MMF-u dug vrijedan 1,6 milijardi eura.

Varufakis je takođe rekao da se oštro protivi privatizaciji grčkog distributera električne energije PPC, koju je ljevičarska vlada u Atini obustavila čim je došla na vlast u januaru.

Portparol vladajuće grčke partije Siriza, Nikos Filis, poručio je juče da Grčka neće 5. juna otplatiti tranšu duga MMF-u ukoliko uskoro ne bude skiciran sporazum o reformama sa medjunarodnim kreditorima.

Premijer Grčke, Aleksis Cipras, danas je poručio da Atina želi sporazum koji će joj omogućiti izlazak iz ekonomske krize i koji će staviti tačku na scenario o izlasku Grčke iz eurozone. Cipras je, međutim, dodao da postoje stavke koje kreditori zahtijevaju, a koje Grčka ne želi da prihvati, uključujući rezanje penzija i podizanje poreza na električnu energiju.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top