Grčka: Memorandum o privatizaciji

Grčka će brzo pokrenuti proces privatizacije luka, regionalnih aerodroma i nacionalnog operatera prenosa električne energije, prema memorandumu o razumijevanju. Taj memoranudm zvanična Atina dogovorila je sa međunarodnim kreditorima.

Prema kopiji memoranduma od 29 stranica, u koju je Rojters imao uvid, planirano je da od privatizacije između 2015. i 2017. godine, Grčka prikupi ukupno 6,4 milijarde evra.

U memorandumu se pominje i niz mjera koje vlada u Atini mora da sprovede kako bi dobila novi trogodišnji paket pomoći u vrijednosti od oko 85 milijardi evra.

Zvanična Atina se, takođe, obavezala na preduzimanje konkretnih koraka do oktobra 2015. godine, u cilju privatizacije operatera električne energije ADMIE.

Datumi dostavljanja obavezujućih ponuda za privatizaciju luka Pirej i Solun moraju biti objavljeni do kraja oktobra, a grčke vlasti su se takođe obavezale na prodaju regionalnih aerdroma po aktuelnim uslovima, budući da su ponuđači već izabrani.

Krajem prošle godine, njemačkoj kompaniji Fraport je dodijeljena koncesija za upravljanje sa 14 regionalnih aerodroma u Grčkoj, ali je transakcija obustavljena kada je ljevičarska vlada Aleksisa Ciprasa u januaru preuzela vlast.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top