Grčka iz eurozone, Rusija na Balkan | Ekonomist

Grčka iz eurozone, Rusija na Balkan

Atina, Frankfurt — Grčka će se u slučaju izlaska iz eurozone neminovno približiti Rusiji, a to će otvoriti prostor za dodatno jačanje ruskog uticaja na Balkanu, piše njemački FAZ.

“Ako Grci izađu iz monetarne unije, pod znakom pitanja će biti i njihovo članstvo u EU i Šengen zoni. Izlazak bilo koje članice iz eurozone će dovesti i do opšteg pada povjerenja i solidarnosti preostalih zemalja, što bi bio ogroman teret za uniju baziranu na partnerskim odnosima”, navodi list.

Kako ističe FAZ, potencijalni izlazak Grčke iz EU bi imao i dalekosežne strateške posljedice po Evropu i tako bi ponovo bile promiješane karte.

“Grčka će tražiti nove partnere, a Rusija će svakako biti prva. Rusija ima novac, svoje interese na Balkanu, a postoji i kulturološka bliskost između dvije pravoslavne zemlje”, navodi njemački list.

Naravno, čvršće veze Grčke i Rusije sa sobom povlače i nove probleme za NATO.

“Alijansa bi imala više problema da ojača poziciju na istoku Evrope, ako se Atina iz nekog razloga usprotivi”, navodi FAZ.

Izvor: B92

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top