Grčka isplatila Njemačkoj 360 miliona eura kamata

Grčka je od 2010. isplatila Njemačkoj 360 miliona eura na ime kamata na kredite odobrene za ozdravljenje prezadužene grčke ekonomije.

To je potvrdio njemački ministar finansija Wolfgang Schauble odgovarajući na pitanje koje mu je u parlamentu postavio poslanik Ljevice, a prenosi portal New Europe.

Schauble je kazao da će njemački budžet od “grčkih kamata” u budućnosti imati skromnije prihode od 20 miliona eura godišnje.

Ova objava uslijedila je istovremeno kada su objavljeni rezultati istraživanja Galupa, prema kojima 69 odsto Njemaca odobrava način na koji EU vodi Evropu.

Manje od polovine Evropljana odobrava evropsko rukovođenje – 49 odsto naspram 39 odsto onih koji ne odobravaju.

Kipar i Grčka su najmanje impresionirani. Irska je samo dva procenta iza Njemačke – 67 odsto osjeća olakšanje zbog izlaska iz programa štednje, a čak 58 odsto Iraca smatra da im je sada bolje nego prije pet godina, prije svega zbog članstva u EU.

Drugi je Luksemburg sa 41 odsto, i Njemačka zajedno sa Španijom sa 37 odsto. Ipak, ključno otkriće ovog istraživanja jeste podrška članstvu u EU sa značajnom većinom za čak i u onim zemljama gde su evroskeptične partije dobro prošle na izborima za Evropski parlament prošle godine.

Izvor: Danas

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top