Grčka isplatila Evropskoj centralnoj banci 3,4 milijardi evra duga | Ekonomist

Grčka isplatila Evropskoj centralnoj banci 3,4 milijardi evra duga

Grčka je danas isplatila Evropskoj centralnoj banci 3,4 miliona evra duga, pošto su juče ministri finansija evrozone odobrili isplatu Grčkoj prve tranše od 23 milijardi evra nove pomoći, saznaje se iz izvora bliskih vladi.

Ta suma koja se sastoji od 3,2 milijardi evra glavnice i 200 miliona evra kamate uplaćena je ; Evropskoj centralnoj banci jutros, kao i 7,16 milijardi evra za vraćanje zajma za premošćavanje koji je ECB Grčkoj dala prošlog mjeseca da bi mogla da ispuni dospjele obaveze prema MMF-u i prema toj banci. Zemlje zone evra odobrile su sinoć da se Grčkoj isplati prva tranša od 23 milijarde evra iz novog, trećeg međunarodnog paketa finansijske pomoći, vrijednog ukupno 86 milijardi evra.

Ministri finansija 19 zemalja zone evra su time omogućili Grčkoj da danas isplati 3,4 milijarde ; evra duga Evropskoj centralnoj banci, saopštio je Evropski mehanizam stabilnosti (EMS). Upravni savjet EMS-a, koji čine ministri finansija devetnaestorice je “odobrio program za Grčku od najviše 86 milijardi evra finansijske pomoći tokom tri godine”, piše u saopštenju. Grčka će odmah dobiti 23 milijarde evra, potvrdio je juče izvor koji se bavi njenim problemom.

Izvor: bizlife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top