Grčka ima rok do ponoći

Grčka ima rok do ponoći

Grčka ima rok do ponoći da isplati 1,6 milijardi eura MMF-u, pre nego što kriza dođe do tačke ključanja, a prema poslednjim informacijama dogovor je moguć.

Iako bi Grci trebalo da se u nedelju na referendumu izjasne o tome da li žele sporazum sa kreditorima, “Gardijan” piše da Atina danas vodi pregovore sa Briselom.

Navodno je premijer Aleksis Cipras u kontaktu sa predsjednikom EK Žan-Klodom Junkerom, a na stolu je novi predlog kreditora, koji je poslat u Atinu prošle noći.

Visoki zvaničnik iz Atine rekao je za britanski list “da postoji mogućnost da se dug uplati MMF-u prije isteka roka”.

“Trenutno ne izgleda kao da će biti uplate, ali ranije su uvijek nalazili rešenja u minut do 12”, rekao je taj izvor.

Grčki portal Newsit.gr naveo je da je trenutno u toku “čitava orgija sastanaka” između predstavnika Atine i Brisela, kako bi se do ponoći i isteka programa pomoći Grčkoj došlo do zajedničkog rješenja.

Ciprasa navodno pritiskaju i iz njegove partije Sirize, gdje nekoliko ljudi na visokim pozicijama insistira da se prihvati poslednja ponuda Evrope.

“Sve se jako brzo razvija, postoji ozbiljan plan sastavljen sa više strana, kako bi se došlo do dogovora do pomoći”, navodi Newsit.

Međutim, ono što je ključno za grčku stranu jeste da se MMF izuzme iz dogovora. Cipras je već nekoliko puta žestoko napadao predstavnike MMF-a i čini se da je to “crvena linija za Atinu”.

Kako navode grčki izvori, ključni igrač u pomirenju je Francuska, a sada jedno krilo u Sirizi traži da se prihvati “privremeno rešenje”, kako bi se odložila mogućnost bankrota.

Istovremeno, dok se iza kulisa dešava mnogo toga, Cipras je rekao da će se povući sa funkcije ukoliko Grci u nedelju zaokruže “da”.

Premijer Grčke je ranije rekao da će poštovati svaku odluku grčkog naroda, ali je sada precizirao da “neće biti tu da sprovede dogovor”.

Kako navodi BBC, iako su iz Brisela poručili da “ne” na referendumu znači izlazak Grčke iz eurozone, Cipras ne misli tako.

“Želimo da iz dubine duše odbijete njihove predloge i to sa najvećom mogućom razlikom. Ne vjerujem da kreditori žele Grčku van eurozone, jer je cijena prevelika. Ako narod Grčke žele da nastave sa mjerama štednje, što će nas onemogućiti da uzdignemo glavu, mi ćemo to poštovati, ali nećemo biti ti koji će ih sprovesti”, rekao je Cipras.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top