Grčka: Dodatni porez na jahte

Vlada Grčke je uvela porez na luksuz, koji obuhvata i sva rekreaciona plovila duža od pet metara.

Kako bi udovoljila zahtjevima kreditora, koji traže dodatne reforme i uštede u zamjenu za novi paket finansijske pomoći, Grčka Vlada je uvela porez na luksuz, koji obuhvata i sva rekreaciona plovila duža od pet metara. Poreska stopa je uvećana sa 10 na 13 posto. Grci tvrde da takve mjere ne pogađaju samo bogate vlasnike brodića, nego i obične građane.

Stathis Ropas vlasnik je jedrilice duge gotovo 10 metara. Kaže da će biti teško plaćati porez pored ionako visokih finansijskih opterećenja. Zbog odluke Vlade, mogao bih da ostanem bez omiljenog hobija.

“Za mene to znači kraj sporta koji volim, kojim se bavim godinama i kojim sam još više mislio da se bavim sada kada sam penzioner. Jednostavno neću biti u mogućnosti sebi to da priuštim s ovolikim porezom uz već skupo održavanje”, rekao je on.

Vlasnici brodova će morati da plate Vladi dodatni porez, koji se određuje prema procijenjenoj vrijednosti plovila. Na primjer, vlasnik broda dugog 10 metara vrijednosti 17.600 dolara morao bi da uplati dodatnih 2.200 dolara godišnje.

Uvođenjem visokih poreza, smatraju u brodskoj industriji, samo će obeshrabriti kupce i zaustaviti prihode koji se slivaju u državnu blagajnu. To je suprtno, kažu, od ciljeva Vlade. Strahuju i od bijega stranih jahti iz Grčke, ali i od gubitka radnih mjesta u toj industriji.

“To je lanac – ako nema brodova, nema ni zone za popravke i održavanje. Neće biti prihoda za inženjere, električare, svi koji imaju veze s održavanjem broda direktno su pogođeni. A kada je riječ o stranim plovilima, sa stranim zastavama, koji putuju na jedan ili dva mjeseca do Grčke, sada im je lakše da u Turskoj ostave svoj brod, jer tamo nema specifičnih oporezivanja, pa doći u Grčku kako bi proveli godišnji odmor”, kazao je menadžer Centra jahti Apostolis Eythimiakos.

Jedan od vlasnika Grčkog proizvođača jahti Rignos Yachts kaže da grčka Vlada šalje pogrešnu poruku vlasnicima luksuznih jahti i da na taj način ne čini dobro zemlji. “Većina mjera utiče na sve, ne samo na bogate, kada je riječ o jahtama. Mali čovjek koji polira i čisti jahtu na kraju ostaje bez posla. Vlasnici stranih jahti mogu jednostavno otploviti i usidriti se u susjednoj Turskoj i Hrvatskoj, ili negdje gdje su porezi niži”, navodi George Riginos iz kompanije Riginos Yachts.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top