Grčka: Bonus pa manje penzije | Ekonomist

Grčka: Bonus pa manje penzije

Premijer Aleksis Cipras obećao je da će vratiti Grčku na međunarodno tržište obveznica 2017. godine. I to uprkos kašnjenju u razmatranje grčkih mjera kojima je uslovljena strana kreditna pomoć, i bez obzira na prepirku s kreditorima oko božićnog socijalnog programa koji je uveo.

Cipras je izjavio da će popuštanje hroničnih fiskalnih problema vratiti Grčku na tržište i to tek po drugi put od 2010. godine, kada je prvi put zatražila međunarodnu finansijsku pomoć.

“Sada su na mjestu osnovni elementi da bi Grčka bila na putu za samostalan pristup tržištu 2017. godine”, rekao je Cipras na jednom skupu u Atini u organizaciji Evropske investicione banke.

Grčka je sada u trećem programu pomoći koji plaćaju njeni partneri u evrozoni koju čini 19 zemalja, a prati ga Međunarodni monetarni fond. Ali, najnovija revizija sprovođenja tog programa je odložena zbog neslaganja oko reformi propisa o radu i ciljanog budžetskog suficita.

To kašnjenje može da odloži buduće isplate pomoći i smanji šanse Atine da se pridruži programu Evropske centralne banke za podršku kupovini obveznica.

Ciprasova vlada je u sporu s kreditorima zbog odluke ovog mjeseca da penzionerima s malim primanjima isplati dodatni božićni bonus i da odloži povećanje poreza na dodatu vrijednost na ostrvima pogođenim izbjegličkom krizom.

Kao odgovor, kreditori su stavili van snage mjere za olakšavanje uslova otplate duga.

U Grčkoj je siromaštvo dramatično poraslo od početka finansijske krize, uz skoro četvrtinu radne snage bez posla i bez socijalne pomoći države.

Božićna isplata se daje pred još jedno smanjenje penzija koje će stupiti na snagu iduće godine. Hiljade starijih Grka čekale su u redu ispred banaka u četvrtak da bi unovčile svoje čekove.

 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top