Grčka bez izbora - reforme za novac | Ekonomist

Grčka bez izbora – reforme za novac

Brisel — Grčka je pristala da kreditorima dostavi novi spisak reformi u roku od nekoliko dana da bi dobila novac.

“Grčke vlasti će imati vlasništvo nad reformama i predstaviće čitavu listu konkretnih reformi narednih dana. U duhu međusobnog povjerenja, svi smo riješeni da ubrzamo posao i završimo ga što je prije moguće”, saopšteno je poslije razgovora grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i evropskih lidera.

Grčka je prošlog mjeseca postigla dogovor sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom o produženju paketa finansijske pomoći.

Grčka ima dovoljno gotovine da otplati poslednju ratu kredita od 350 miliona evra Međunarodnom monetarnom fondu, izjavio je predstavnik grčke vlade u Briselu, gdje je premijer Aleksis Cipras prisustvovao samitu EU. “Mi ćemo platiti, imamo dovoljno novca da platimo MMF-u u petak”, rekao je za Rojters predstavnik vlade, nakon što je zamjenik premijera Janis Dragasakis kazao u TV emisiji da je Atina bila suočena sa problemom likvidnosti.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk organizovao je razgovore između Ciprasa, njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjednika Fransoa Olanda, predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, direktora Evropske centralne banke (ECB) Marija Dragija i šefa Evrogrupe Jerena Dijselblema na marginama samita EU u Briselu.

Evrogrupa, koju čine ministri finansija 19 zemalja koje koriste evro “spremna je da se ponovo sastane što je prije moguće”, dodaje se u saopštenju koje prenosi AFP.

Kreditori Grčke su u februaru pristali da produže paket pomoći u visini od 240 milijardi evra u zamjenu za obećanje da će Ciprasova nova ljevičarska vlada sprovesti mjere štednje.

Atina želi da posljednja tranša tog paketa od sedam mlijardi evra bude sada isplaćena da bi se izbegao bankrot i izlazak iz evrozone, ali Brisel traži više dokaza da će reforme biti sprovedene.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top