Grci uz Ciprasa: Kreditorima - "ne"

Grci uz Ciprasa: Kreditorima – “ne”

Većina Grka i dalje podržava oštri pregovarački stil svoje ljevičarske vlade u pregovorima sa kreditorima, ali se ipak nada dogovoru i ostanku u evrozoni.

To je pokazala anketa sprovedene u maju za potrebe provladinog dnevnog lista “Avgi”, po kojoj 54 odsto ispitanika podržava način na koji grčka vlada na čelu sa Sirizom vodi pregovore sa međunarodnim kreditorima, uprkos velikim tenzijama tokom pregovora, prenijela je agencija AFP.

Ukupno 59 odsto anketiranih smatra da zvanična Atina ne treba da popusti pred zahtjevima svojih kreditora, pri čemu se 89 odsto protivi smanjenju penzija, a 81 odsto masovnim otpuštanjima.

Grčka vlada vodi teške pregovore sa Evropskom unijom, Evropskom centralnom bankom i Medjunarodnim monetarnim fondom o isplati posljednje, ali za sad blokirane tranše pomoći od 7,2 milijarde evra, što je dio ukupnog paketa pomoći teškog 240 milijardi evra.

U zamjenu za pomoć, kreditori od Grčke traže da primijeni oštre mjere reforme i smanjenje potrošnje, što je ljevičarska Siriza obećala da će odbiti kad je u januaru pobijedila na parlamentarnim izborima u Grčkoj.

Prema medijskim napisima, kreditori zahtijevaju dodatnu budžetsku štednju od pet milijardi evra, uključujući smanjenje penzija i masovna otpuštanja.

Grčki premijer Aleksis Cipras je za vikend izjavio da njegova vlada “neće odstupiti ni milimetra pred iracionalnim zahtjevima” kreditora, među koje spada i zahtjev da se pređu “crvene linije” koje je Siriza postavila tokom predizborne kampanje.

Grčkoj od sljedećeg mjeseca slijedi vraćanje više tranši dugova, pri čemu se smatra malo vjerovatnim da će zvanična Atina to uspjeti da isplati ukoliko ne dobije novu tranšu pomoći.

Neisplata tranši duga bi mogla da rezultuje bankrotom Grčke, a zatim i izlaskom iz evrozone. Grci se, međutim, nadaju da će izbjeći taj scenario, pri čemu anketa pokazuje da 71 odsto ispitanih želi da Grčka zadrži evro, a 68 odsto smatra da bi povratak na drahmu mogao da pogorša već ionako lošu ekonomsku situaciju.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top