Grci sa računa u MMF plaćaju MMF-u | Ekonomist

Grci sa računa u MMF plaćaju MMF-u

Atina — Grčka je povukla novac sa svog računa u MMF da bi toj instituciji vratila tranšu kamata vrijednu 750 miliona evra, saopštila su dva zvaničnika grčke vlade.

Vlada u Atini je, prema tvrdnjama jednog od zvaničnika, povukla oko 650 miliona evra sa računa u MMF-u.

“Iskoristili smo novac sa našeg računa u fondu. Vlada je, takođe, iskoristila oko 100 miliona evra iz sopstvenih novčanih rezervi”, izjavio je jedan od zvaničnika, koji je tražio da ostane anoniman, a prenosi Rojters.

Drugi zvaničnik je, međutim, rekao da će novčana sredstva koja je vlada iskoristila morati da budu vraćena na račun u narednim nedjeljama.

Članice MMF-a posjeduju po dva računa u fondu, od kojih su na jednom deponovane njihove godišnje kvote, a na drugom su sredstva koja mogu biti povučena u slučaju vanredne situacije.

Budući da je Atina dan prije isteka roka vratila kamatu MMF-u, popustila je bojazan od potencijalnog bankrota Atine. Međutim, grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je juče da je finansijska situacija u Grčkoj izuzetno hitna i da je neophodno da u narednim nedjeljama bude postignut dogovor o odblokiranju isplate dalje pomoći Atini.

Grčka je juče pokrenula transfer 750 miliona evra vrijedne tranše kamata MMF-u, dan prije isteka roka, a krajnji rok za postizanje sporazuma između međunarodnih kreditora i Grčke je kraj juna, kada Atini ističe postojeći program pomoći.

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top