Grci rekli NE

Grčki narod rekao “ne” prijedlogu Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, pokazali su preliminarni rezultati dvije trećine prebrojanih glasova sa referenduma u toj zemlji.

“Treba li prihvatiti plan sporazuma Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda podnijet na Evrogrupi 25. juna?”

Tako je glasilo referendumsko pitanje, na koje je, prema preliminarnim podacima, za “ne” glasalo oko 61 odsto birača, dok je “da” podržalo njih 39 odsto, a mediji javljaju da se na ulicama Atine već slavi.

Iako su dan pred referendum istraživanja pokazivala da će biti tijesno, ipak je većina Grka stala uz aktuelnog premijera Alexisa Tsiprasa, ministra finansija Yanisa Varoufakisa, koji su zagovarali opciju “ne”.

Međutim, podsjećanja radi, ishod referenduma ne znači da će Grci napustiti evrozonu, već samo da se odbijaju prijedlozi kreditora, a to su potvrdili i pomenuti grčki funkcioneri.

Sa druge strane, iz izjava evropskih fukcionera uoči glasanja moglo se jasno zaključiti da su izbor referenduma poistovjećivali sa grčkim napuštanjem evrozone, pa i Evropske unije.

U svakom slučaju, sad je sve otvoreno i sigurno će već od ponedjeljka, kad stignu i zvanični rezultati, početi da se nižu razne reakcije evropskih, pa i svjetskih zvaničnika.

Neke spekulacije u slučaju negativnog ishoda referenduma već su stizale tokom dana, od kojih se mogu izdvojiti ona da će direktorka MMF Christine Lagarde u slučaju “ne” ostati bez fotelje, a druga da će grčko “oxi” (ne), Njemačku koštati milijarde evra…

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top