Grci očekuju otpis dijela duga u novembru

Grčka očekuje da će joj međunarodni kreditori u novembru otpisati dio duga nakon prve procjene rezultata pokrenutih reformi.

Atina se na reforme obavezala u zamjenu za treći paket finansijske pomoći, izjavio je grčki premijer Aleksis Cipras.

U intervjuu za grčki radio Sto Kokino, Cipras je rekao da postoji obećanje da će dug biti smanjen nakon prve procjene reformi, tačnije u novembru, prenosi agencija Frans pres.

Premijer je poručio da je potrebna realna procjena situacije u Grčkoj tokom pregovora s kreditorima. “Nismo obećali narodu Grčke da će stvari teći lako”, rekao je on, dodajući da vlada u Atini neće sprovoditi reforme osim onih dogovorenih sa kreditorima na samitu evrozone početkom mjeseca.

Cipras navodi da će njegova zemlja ove godine imati uravnotežen budžet ili primarni deficit, u zavisnosti od finansijske situacije.

Grčka je 28. juna zatvorila banke i uvela kontrole kapitala, nakon Ciprasove odluke da okonča pregovore s kreditorima i održi referendum o njihovim najnovijim predlozima. Banke su uz ograničen obim poslovanja ponovo otvorene prošle sedmice, ali su kontrole kapitala ostale na snazi.

“Ne kajem se ni zbog čega što se desilo u proteklih pet mjeseci. Što se tiče ekonomije, situacija može da se preokrene”, rekao je on.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top