Grci dali "zlatnu koku", dovoljno za 15 dana duga | Ekonomist

Grci dali “zlatnu koku”, dovoljno za 15 dana duga

Uprkos krizi, atinska luka Pirej ne prestaje da stvara profit s obzirom da se promet turista i robe stalno povećava.

Međutim, prošle sedmice, Vlada Grčke je potpisala ugovor o privatizaciji ove luke sa kineskom grupom Kosko Limited za ukupnu sumu od 368,5 miliona evra u dvije faze.

U prvoj fazi, kineska kompanija će platiti 280,5 miliona da bi postala većinski vlasnik (tj. vlasnik 51 odsto akcija), a u drugoj, ako za narednih pet godina bude ispunila uslove iz ugovora, poput finansiranja investicija u visini od 350 miliona evra, Kosko će isplatiti dodatnih 88 miliona da bi povećala broj akcija na 67 odsto i time zaključila privatizaciju.

Sama Grčka od ove privatizacije neće imati mnogo koristi budući da će 280,5 miliona evra, dakle cjelokupna zarada od privatizacije, ići na otplatu duga. U skladu sa budžetom za 2016 godinu, Grčka treba da otplati 6 milijardi samo na interese, što znači da 280,5 miliona evra pokriva ukupno dug za dvije sedmice.

Kosko je istovremeno i preduzeće koje je iznajmljivalo Pirej, a za to je plaćalo 35 miliona evra. S obzirom da je sada vlasnik 51 odsto (a kasnije i 67 odsto) akcija, to znači da će dio te sume ići nazad u njen džep, a ne u državni budžet.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top