Granica siromaštva u Češkoj počinje na 366 evra

Granica siromaštva u Češkoj počinje na 366 evra neto prihoda po osobi, a trenutno je proračunato da siromaštvo pogađa 9,7 odsto Čeha.

Siromaha je 2013. godine bilo 8,6 odsto, pokazala je nova studija češkog Zavoda za statistiku.

Siromašni su prema tom kriterijumu nacionalnog zavoda za statistiku i parovi koji na raspolaganju mjesečno imaju manje od 550 evra u preračunu, samohrane majke sa djetetom do 13 godina starosti i prihodima manjim od 476 evra, kao i četvoročlane porodice čiji prihodi mjesečno ne prelaze 770 evra.

Uz to, 6,7 odsto Čeha pogođeno je materijalnom deprivacijom što znači da nemaju dovoljno prihoda da obezbijede sebi bar četiri od devet praćenih stvari ili potreba.

Nemaju televizor u boji, telefon, veš mašinu, automobil, nemaju dovoljno grijanje stana ili kuće, ne mogu da priušte sebi meso svaki drugi dan, nisu u stanju da plate vanredni trošak od 350 evra, ne mogu da priušte sebi nedjelju dana ljetovanja za sve članove porodice ili nemaju sigurnost da će blagovremeno platiti ratu kredita ili kiriju, stavke su koje prema časopisu zavoda “Statistika i mi” prate češki statističari.

U Evropskoj uniji materijalna deprivacija pogađa devet odsto ljudi i Česi su, kao i kada je u pitanju siromaštvo manje ugroženi od prosječnog Evropljanina, međutim češki statističari upozorili su da je neočekivani trošak od 350 evra problem za čak 42 odsto čeških domaćinstava.

Čak trećina čeških domaćinstava nema novca da jednom godišnje svi njeni članovi provedu nedelju dana na ljetovanju ili zimovanju, 10 odsto domaćinstava nema novac za automobil, dok je za svako sedmo domaćinstvu luksuz meso za ručak svakog drugog dana.

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top