Grampet: Poništiti tender za Montecargo | Ekonomist

Grampet: Poništiti tender za Montecargo

Rumunski konzorcijum Grampet, koji je 2009. godine bio učesnik na neuspjelom tenderu za privatizaciju preduzeća Montecargo, tražio je od predsjednika Vlade crne Gore Duška Markovića poništenje aktuelnog tendera za privatizaciju te državne kompanije, budući da nije bio objavljen u međunarodnoj štampi.

Predstavnici rumunske kompanije su u pismu Markoviću naveli da će u suprotnom biti prinuđeni da se zvanično obrate za pomoć nadležnim sudskim organima, kako bi ostvarili pravo na učešće na budućem tenderu, navode Vijesti.

Pismo, koje je u ime rumunskog konzorcijuma potpisao zamjenik predsjednika Calin George Gracijan, a u koje su Vijesti imale uvid, dostavljeno je ministru saobraćaja Osmanu Nurkoviću, kao i predsjedniku Tenderske komisije Branku Vujoviću.

Poljska grupacija OTL jedina se javila na tender za sticanje većinskog paketa akcija Montecarga, kao i kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar, a pregovori sa tim investitorom su u toku.

„Neprijatno smo iznenađeni zbog velikog propusta koji je učinila Tenderska komisija jer javni poziv od 19. oktobra pšrošle godine za prodaju 51 odsto akcija Montecargo nije objavljen u međunarodnoj štampi, što je bila obaveza utvrđena u članu Uredbe o prodaji akcija i imovine putem javnog tendera. Kao što znate, naš konzorcijum Grampet iz Rumunije je bio učesnik na prvom tenderu 2009. godine u uglednom Eurotransport magazine iz Londonda, a tom prilikom su bile ispoštovane sve propisane odredbe o vođenju tenderskog postupka, što je ovog puta izostalo, a što je bio razlog za naše neučestvovanje“, navodi se u pismu.

George Gracijan je u pismu naveo da su u saznanju da je Vujović, što nije u skladu sa evropskom praksom kod vođenja tenderskog postupka, lično bio gost te kompanije krajem maja prošle godine, mnogo ranije nego je objavljen tender, iz njemu poznatih razloga, dodaju Vijesti.

“To vjerovatno objašnjava činjenicu da je samo OT Logistic bila upoznata sa datumom objavljivanja tendera par mjeseci prije”, rekao je George Gracijan.

Predstavnici rumuskog konzorcijuma podsjetili su da je njihova kompanija najjači regionalni željeznički operater koji posluje na teritoriji Rumunije, Njemačke, Austrije, Mađarske, Ukrajine, Moldavije, Slovačke, Bugarske, Hrvatske i Srbije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top