Gradovi u kojima radni dan traje najduže | Ekonomist

Gradovi u kojima radni dan traje najduže

Ako volite da tražite krivine u svom radnom danu i gledate kako da radite što manje, izbjegavajte seljenje u Hong Kong, jer tamo radna sedmica ima preko 50 sati u prosjeku što je najviše u svijetu.

Po listi koju je objavio CNN na prvom mjestu je Hong Kong gdje se u prosjeku radi preko 50 sati nedjeljno i zato je na prvom mjestu liste od preko 70 gradova koje je analizirala kompanija UBS. Uz to, u Hong Kongu ima 17 praznika u godini, a ukupno se odradi preko 2600 sati godišnje.

Gotovo 400 sati manje godišnje odradi se u drugoplasiranom Mumbaiju.

Iako se ne bi očekivalo, na treće mjesto probila se meksička prijestonica Mexico City, gdje je prosjek 2261 radnih sati godišnje.

Dokaz da su u Indiji vrijedni je i plasman New Delhija na četvrto mjesto.

Bangkok je na petom mejstu, a radnici usprkos tome što imaju čak pet sedmica plaćenog odmora, godišnje stignu da odrade 2191 radni sat.

Samo pet sati manje radi se u prosjeku u Dubaiju, ali se ima 30 dana plaćenog godišnjeg odmora, a nikako se ne smije zaboraviti na državne praznike. On je na šestom mjestu.

Uz 22 dana godišnjeg odmora u afričkom gradu Nairobiju prosjek radnih sati je 2184 u godini.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top