Gradonačelnik Londona ne želi da plati porez SAD-u | Ekonomist

Gradonačelnik Londona ne želi da plati porez SAD-u

Gradonačelnik Londona Boris Johnson, stigao je iz SAD u Englesku kada je imao pet godina. Četrdeset i pet godina kasnije na naplatu mu je stigao porez koji je obavezan za državljane SAD-a koji zarađuju van granica te zemlje. On to ne želi uraditi, već će umjesto toga matičnoj državi vratiti pasoš. Još 2006.godine naveo je da planira da se „razvede“ od Amerike, što bi se sad moglo i obistiniti.

”Velike Sjedinjene Američke Države imaju neka prilično čvrsta pravila u koja ne biste poverovali ukoliko niste američki državljanin. Ja ionako plaćam porez Velikoj Britaniji, plaćam više nego što bih plaćao kao običan građanin u SAD. Neću platiti porez Americi, zašto bih?”, upitao je Johnson.

No, to što Johnson namjerava da vrati pasoš ne znači da će se osloboditi plaćanja poreza. Ekspert za porez Robert Wood objasnio je za Forbes da kada se državljanin SAD odluči na takav potez, on mora imati pet čistih godina. To znači, da ukoliko gradonačelnih želi da se oslobodi pasoša, mora izmiriti svoja poreska dugovanja.

„Sve mora biti plaćeno, a gradonačelnik, da je zaista to htio da uradi, trebalo je pasoš vratiti 2006. godine”, naveo je Wood.

Kako navodi Wood oko 2.500 Amerikanaca se odreklo državljanstva od početka godine, te konstatuje da bi, ako se nastavi sa ovakvom praksom, mogao da bude postavljen rekord, koji za sada drži 2013. godina sa oko 3.000 “bivših” Amerikanaca.

Izvor: b92.info

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top