Gradnja auto-puta Bar-Boljare zvanično počela na današnji dan 2015. godine | Ekonomist

Gradnja auto-puta Bar-Boljare zvanično počela na današnji dan 2015. godine

Za protekla 24 mjeseca urađeno je mnogo, a situacija na terenu je najbolji dokaz da će Crna Gora do 11. maja 2019. godine imati spremnu prvu dionicu auto-puta od Smokovca do Mateševa, pišu Dnevne novine.

Takođe, radovi koji se svakodnevno odvijaju na prioritetnoj dionici najbolje demantuju stavove pojedinih političkih partija, ali i dijela javnosti koji su tvrdili da će projekat gradnje auto-puta u Crnoj Gori ostati samo “mrtvo slovo na papiru”.

Za sada je Ministarstvu saobraćaja izdato 10 građevinskih dozvola, (jedna je u proceduri), a do kraja sedmice biće predati zahtjevi za još dvije dozvole.

Radovi, na osnovu izdatih dozvola, intenzivno se izvode na 28 od ukupno 41 kilometra, koliko je ukupna dužina prioritetne dionice.

Od ukupno 16 tunela glavni radovi se izvode na tunelima: Mrke, Klopot, Vilac, Vjeternik, Kosman, Mala trava, Preslo i Jabučki krš na kojima je ukupna dužina iskopa preko 5,5 kilometara što od ukupne dužine iskopa svih tunela iznosi 15,7 odsto, odnosno od ukupne dužine tunela na kojima se izvode iskopi 24 odsto. Ukupna dužina iskopa tunela prema posljednjim podacima iznosi skoro 35 kilometara.

Kako saznaju DN, uskoro se očekuje početak radova i na tunelu Vežešnik i Mrki krš.

Pored izvođenja radova na tunelima, intenzivno se radi i na dijelu otvorene trase, petlji Pelev brijeg i na mostovima: Gornje Mrke, Moračica, Jabuka i Preslo. Danas imamo jasno vidljive stubove mosta Moračica, odnosno imamo izgrađena tri stuba po nešto više od 60 metara visine.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je u svojstvu Investitora do sada izdalo 65 prethodnih saglasnosti za angažovanje podizvođača, a kojima je obuhvaćeno 86 preduzeća od čega su 73 preduzeća iz Crne Gore.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora sa podizvođačima je 33,21 odsto od ukupne vrijednosti ugovora. Od toga 29,46 odsto ulazi u ugovorom definisan obim angažovanja podizvođača za projektovanje i izvođenje radova, koji ne može da bude manji od 30 odsto prihvaćenog iznosa ugovora.

Dakle, skoro 250 miliona eura ostaje u finansijskim tokovima naše države, što će povratno dati dodatni pozitivni impuls privrednim tokovima u Crnoj Gori.

Pored podizvođača koji direktno učestvuju u projektovanju i izvođenju radova Izvođač, kineska kompanija China Road and Bridge Corporation, angažuje i druga pravna lica iz Crne Gore u svojstvu pružalaca usluga, dobavljača, špeditera, transportera i drugo.

Kada je riječ o broju angažovanih radnika, njih je u martu na gradilištu bilo 1.746, od čega su 625 domaćih radnika. Sa izdavanjem preostalih građevinskih dozvola i intenziviranjem radova očekuje se znatno povećanje radnika, kako kineskih tako i domaćih.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top