Građani u CG plaćaju najskuplju struju | Ekonomist

Građani u CG plaćaju najskuplju struju

Građani Crne Gore koji godinama plaćaju najskuplju cijenu struje po kilovat-času u regionu, teško mogu izdržati najnovija poskupljenja i namete koje sprovodi ili je najavila Elektroprivreda Crne Gore, saopšteno je iz LPCG.

“Postavlja se pitanje, odakle ideja EPCG da građani treba da plaćaju struju skuplju od pojedinih članica Evropske unije i skoro duplo višu nego u Srbiji ili Kosovu, prema analizi Eurostata”, saopšteno je LPCG.

Kažu i da je jasno da je EPCG monopolističko preduzeće u Crnoj Gori.

“Međutim, nije jasno što radi Regulatorna agencija za energetiku čiji posao bi morao da bude da vodi računa o cijenama energenata i zaštiti građane u čijem interesu i za čiju korist su izabrani. Isto tako, zabrinjavajuća je činjenica da je zakonom uveden još jedan namet za obnovljive izvore energije OIE na računima građana koji će dodatno uticati na mjesečni trošak domaćinstava”, poručuju iz LPCG.

Navode i da takve takse i nameti čine više od pola računa za električnu energiju, dok utrošenu struju građani plaćaju samo 45 odsto od ukupnog računa prema podacima EPCG.

“Građani nijesu dužni da budu uslužni servis države već je država uslužni servis građana koje mora što manje opterećivati, pa stoga pozivamo i Vladu Crne Gore da kroz izabrane predstavnike RAE preispita ovakve mjere i povećanje cijene struje u ovoj godini. Sigurno je da najnovije mjere u oblasti energetike nemaju tržišnog opravdanja i nijesu u najboljem interesu građana, socijalne situacije i ekonomskog blagostanja ljudi”, saopšteno je iz LPCG.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top