Gradi se najveća superjahta na svijetu | Ekonomist

Gradi se najveća superjahta na svijetu

Najveću jahtu na svijetu gradiće luksuzna konsijerž firma “Quintessentially”, a koštaće 250 miliona eura i već se reklamira kao “najveći svjetski ploveći klub samo za članove”. Dugačka 220 metara, sa sobama po cijenama od 2000 eura za noć, superjahta će bogatim klijentima nuditi da obiđu svijet i tako posjete neke od najglamuroznijih događaja kao što su Monako Grand Pri ili karneval u Riju.

“Quintessentially” je obezbijedila finansiranje ovog projekta zahvaljujući kreditima iz Norveške i Italije, gdje će jahta i biti sagrađena. Planirano je da prvo putovanje ove jahte, koja će biti 40 metara duža od najveće privatne jahte šeika Al Nahijana, bude 2019-2020. godine. Aron Simpson, suvlasnik firme “Quintessentially”, kaže da će se jahta vjerovatno zvati Quintessentially One i da će na njoj klijenti imati priliku da isprate gostovanja nekih od najvećih zvijezda svjetskog šoubiznisa, među kojima i Eltona Džona sa kojim je Quintessentially već sarađivala.

Kompjuterski prikaz superjahte
Kompjuterski prikaz superjahte

Osim kreditnog zaduženja, firma je obezbijedila investicije i od pet milijardera koji su uložili po 10 miliona eura u jahtu u kojoj će imati svoje privatne apartmane, ali koji za sada žele da ostanu anonimni. Jedini problem biće veličina jahte, što će je onemogućiti da pristaje u nekim lukama kao što je Monako, već će morati da bude usidrena na moru a gosti će biti transportovani trajektima na kopno. Među pristaništima koja će Quintessentially One obići na svojim prvim putovanjima su i Bahami, Ibica i Majami.

Ovo nije prva superjahta ovog tipa. Naime, 2002. godine bogati klijenti su bili u mogućnosti da kupe stanove i apartmane na The World-u, rezidencijalnoj jahti dugačkoj 196.5 metara, čija je marketinška poruka bila da njeni stanovnici “mogu da obiđu svijet a da ne napuštaju svoj dom”. The World, na kojoj 142 porodice posjeduju 165 apartmana, je konstantno u pokretu i obiđe svijet svake dvije do tri godine. Nedavno se vratila sa puta na Antarktik, čime je osvojila rekord najjužnije navigacije dolazeći u Zaliv Kitova u Rosovom moru.

 

Izvor: The Guardian

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top