Gradi se najduži dalekovod na svijetu

Britanski energentski gigant National Grid i norveška kompanija Statnett SF će graditi dalekovod dug 740 kilometara i vrijedan 1,5 milijardi evra.

Velika Britanija i Norveška dogovorile su značajno intenziviranje energentske saradnje projektom izgradnje najdužeg svjetskog elektrodistributivnog sistema, javlja Anadolija.

Britanski energentski gigant National Grid i norveška kompanija Statnett SF će graditi prvi dalekovod koji će direktno spojiti dvije zemlje, a riječ je o projektu vrijednom blizu 1,5 milijardi eura.

Dalekovod će biti dug ukupno 740 kilometara, od čega će čak 730 kilometara biti instalirano ispod površine mora.

U izgradnju dalekovoda će biti utrošeno ukupno 1.450 kilometara kabla, koji će isporučiti kompanije Prysmian i Nexans.

Za izgradnju trafostanica i transformatora u Velikoj Britaniji i Norveškoj će biti angažovana švedska kompanija ABB.

Obje strane naglašavaju da će izgradnja dalekovoda kapaciteta 1.400 megavata osigurati efikasniju saradnju dvije zemlje u energentskom sektoru i podstaknuti proizvodnju energije iz obnovljivih resursa.

Ovaj dalekovod se već predstavlja i kao važan segment buduće elektrodistributivne mreže koja će povezivati teritoriju cijele Evrope.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top