Grad u kom svi rade, plata 1.200 eura | Ekonomist

Grad u kom svi rade, plata 1.200 eura

Na jugu Španije, zemlje potresene krizom, postoji jedan grad u kom je stopa nezaposlenosti nula, svi mještani rade, uglavnom na plantažama i farmama, a svako od njih prima istu mjesečnu platu od 1.200 eura.

Marinaleda, mali andaluzijski grad na jugu Španije, poznat je kao “demokratska utopija”. Okružen plantažama maslina i pšeničnim poljima, ovaj gradić se već godinama uspješno odupire kapitalizmu i zarađuje od poljoprivrede.

Od početka finansijske krize 2008, ovo mjesto je postalo jedno od rijetkih u Španiji u kojima je životni standard skočio. Najzaslužniji za to je gradonačelnik Juan Manuel Sánchez Gordillo, koji nadimak “Španski Robin Hood” nije dobio slučajno.

On je u avgustu prošle godine organizovao niz krađa u španskim supermarketima, u znak protesta protiv kapitalizma.

Osnovne namirnice poput pirinča i ulja ubačene su u kolica i iznete iz prodavnica, a zatim podeljene siromašnima, dok su kasiri bespomoćno posmatrali scenu.

U intervjuu nakon ovog događaja, Gordillo, koji je na čelu Marinalede od 1979. godine, rekao je da to nije bila krađa već “nenasilni akt neposlušnosti”.

Postoje porodice koje ne mogu da priušte hranu. U 21. veku to je sramota. Hrana je osnovno pravo, a ne nešto o čemu treba spekulisati, izjavio je on.

Svako ko želi da sagradi kuću u pomenutom gradu, može to da učini potpuno besplatno. Neophodan materijal i radnike obezbeđuje gradska skupština, a porodice su u obavezi da plaćaju svega 15 eura mjesečno do kraja života, uz dogovor da kuća ne može biti prodata radi lične dobiti.

Dok nezaposlenost u Andaluziji iznosi 37 odsto, u Marinaledi je ona jednaka nuli. Svih 2.700 ljudi radi, uglavnom na plantažama i farmama, a svi radnici su plaćeni jednako, i to po 1.200 eura mjesečno.

Moramo da razmislimo o sopstvenim vrijednostima, potrošačkom društvu i važnosti koju pridajemo novcu. Marinaleda je samo mali primjer i voljeli bismo da se naše iskustvo proširi na ostatak svijeta, kaže Gordillo.

Izvor: 24sata

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top